تست قطعات SMD

تست قطعات SMD؛ حفظ سلامت برد با کمترین تجهیزات

تست قطعات SMD زمانی اهمیت پیدا می کند که برای تعمیرات بورد مجبور هستید عیب روی مدار را بررسی کنید. آشنایی با قطعات الکترونیک در مونتاژ برد الکترونیکی و دانستن کاربرد هر کدام به تست راحت برد کمک می کند و باعث می شود هدف از تست را بهتر درک کنید. بررسی سلامتی قطعات SMD تنها با ابزارهای اندازه گیری مانند مولتی متر، خازن سنج، تستر اس ام دی، اسیلوسکوپ و دیگر تست قطعات الکترونیک امکان پذیر است. با تست قطعات روی برد به راحتی می توان مشکل را پیدا کرد و با تعویض قطعه خراب شده، دوباره برد همانند روز اول فعالیت خود را شروع می کند.


آند الکترونیک؛ ارائه دهنده خدمات مونتاژ انواع برد از جمله مونتاژ برد smd در تهران

Anodeelectronic

با ما تماس بگیرید

اهمیت تست سلامت قطعات SMD

تست قطعات SMD و بررسی سلامت آنها اهمیت زیادی دارد، چراکه این قطعات روی بردهای مدار چاپی نصب شده اند و در صورتی که به درستی کار نکنند، فعالیت کل سیستم الکترونیکی تحت تاثیر قرار می گیرد. در موارد زیر به اصلی ترین دلایل تست سلامت قطعات SMD می پردازیم:

تضمین عملکرد درست: اجرای این تست باعث می شود از عملکرد درست قطعات SMD مطمئن شوید. عوامل مختلفی مانند دما، رطوبت، نوسانات، ضربه و … روی سلامتی این قطعات تاثیرگذار است و در صورت عدم تست موجب می شود از مشکلات احتمالی مانند قطع بودن، اتصال کوتاه، خرابی و … باخبر نشوید.

پیشگیری بهتر از درمان است: هر قطعه خراب روی دیگر قطعات تاثیر منفی می گذارد. با تست سلامت و شناسایی زود هنگام قطعات از خرابی دیگر قطعات به خوبی پیشگیری می شود و عملکرد کل سیستم بهبود می بخشد.

سرمایه گذاری در زمان و هزینه: با انجام تست، مشکلات اولیه را شناسایی می کنید و تا قبل از خرابی های بیشتر، به رفع آن می پردازید. این کار باعث صرفه جویی در زمان و هزینه تعمیرات می شود و از تعویض دیگر قطعات جلوگیری می کند.

حفظ کیفیت قطعات SMD: قطعات پیشرفته امروزی در ابعاد کوچک ارائه می شوند و نسبت به عوامل محیطی حساس تر هستند. تست آن ها باعث می شود نسبت به عملکرد آن ها و عدم تاثیرگذاری عوامل محیطی مطمئن شوید. همچنین کیفیت قطعات را به شما ثابت می کند.

روش تست قطعات  smd

استفاده از روش های مختلف تست قطعات برد مدار برای کسب اطمینان از عملکرد درست کل سیستم ضروری است. معمولا از ابزارهای مختلفی برای انجام آن استفاده می کنند که هر کدام شان برای بررسی خطاها و نقص های مختلف کاربردی هستند. همچنین روش های چشمی با کمک میکروسکوپ ها برای بررسی دقیق تر لحیم کاری به کار می رود:

تست خازن smd با اهم متر

اهم متر یکی از ابزارهای پرکاربرد برای تست خازن های SMD است که برای استفاده از آن، مراحل زیر طی می شود:

1.تمام قطعات به جز خازن ها را از مدار جدا می کنید.

  1. حالت اهم سنج مولتی متر را فعال کنید. دقت کنید مولتی متر در بازه اندازه گیری ایده آلی قرار داشته باشد.
  2. برای خازن های متصل شده با برد دارای پایه، از تیغه های خازنی مولتی متر استفاده کنید. برای خازن های بدون پایه نیز می توانید از سرهای مولتی متر کمک بگیرید که سری ها مستقیما به خازن وصل می شود.
  3. به قطب های دو سر خازن توجه کنید و پایه های مثبت و منفی باید به سرهای مثبت و منفی مولتی متر وصل شود. اما برای تست خازن های غیرقطبی این موضوع پیش نمی آید.
  4. دقت به سرهای متناوب یا مستقیم از دیگر نکات مهم اندازه گیری مقاومت خازن است. در واقع خازن ها هنگام برخورد با فرکانس های بالا عملکرد متفاوتی از خود نشان می دهند.
  5. با اتصال مولتی متر به سرهای خازن، مقاومت را اندازه گیری می کنید. این مقدار بر حسب اهم بدست می آید.
  6. با اطمینان از امکان اندازه گیری ظرفیت توسط مولتی متر می توانید از آن برای خازن استفاده کنید. با اتصال سرهای مولتی متر به خازن و تنظیم اندازه ظرفیت، اندازه گیری انجام می شود. ظرفیت بدست آمده بر حسب فاراد یا پیکوفاراد است.

تست قطعات smd با مولتی متر

مولتی متر هم برای تشخیص ولتاژ و هم برای جریان و مقاومت کاربرد دارد. اما ممکن است دارای محدودیت های خاص باشد. برای مثال، از این ابزار نمی توان به طور مستقیم روی قطعات برد SMD استفاده نمود و لازم است با دیگر روش ها ترکیب شود. در موارد زیر به چند روش رایج تست می پردازیم:

اندازه‌گیری مقاومت

یک از روش های تست قطعات SMD، تست مقاومت است. برای تست این قطعه باید حالت مولتی متر را روی مقاومت قرار دهید. سپس نقاط اتصال قطعه را با شماره یا کلیپ مولتی متر تماس می دهید. مقدار مشخص شده نشان دهنده مقاومت است. این مقدار را با مقدار مشخص روی قطعه بسنجید و از سلامت آن مطمئن شوید.

اندازه‌گیری ولتاژ

با فعالسازی حالت ولتاژ مولتی متر، امکان اندازه گیری ولتاژ خروجی یا ورودی قطعات SMD وجود دارد. سر شماره مولتی متر به نقاط مورد نظر وصل و ولتاژ را اندازه گیری کنید. سپس مقدار بدست آمده را با مقادیر ثبت شده مقایسه کنید.

اندازه‌گیری جریان

برای اندازه گیری جریان نیز باید از حالت جریان مولتی متر استفاده کنید. این ابزار توانایی اندازه گیری جریان عبوری از هر قطعه را دارد. کافی است که مولتی متر را در محل مورد نظر قرار دهید. سپس مقدار اندازه گیری شده را با جریان ثبت شده برای قطعه مورد نظر بسنجید.

تشخیص اتصال کوتاه

اتصال کوتاه مدار با فعال کردن حالت صداگذاری مولتی متر امکان پذیر است. سر شماره مولتی متر را بر دو نقطه مورد نظر قرار دهید و در صورت شنیدن صدا، از وجود اتصال کوتاه بین آن دو نقطه مطمئن خواهید شد.

نحوه تست ترانزیستور smd با مولتی متر

برای تست ترانزیستور، حالت تست دیود مولتی متر فعال می شود. از آنجا که ترانزیستورها به دو دسته npn و pnp تقسیم می شوند، نحوه تست آن ها به شرح زیر است:

تست ترانزیستور npn: پراب مثبت مولتی متر به پایه بیس و پراب منفی به پایه امیتر متصل می شود. اگر افت ولتاژ حدود 0.6 الی 0.7 ولت نمایش داده شود، سلامت ترانزیستور ثابت می شود.

تست ترانزیستور pnp: برای تست این دسته از ترانزیستورها باید پراب منفی مولتی متر به پایه بیس و پراب مثبت به پایه امیتر وصل شود. در صورت قرارگیری افت ولتاژ بین 0.6 الی 0.7، به سالم بود ترانزیستور پی می برید.

نحوه تست دیود led از نوع smd

دیودهای LED در مدارهای مختلف مانند تلویزیون های LED، لامپ های LED و … وجود دارد. این قطعه جریان الکتریکی را از یک سمت خود عبور می دهد، اما امکان عبور جریان از سوی دیگر آن وجود ندارد. برای تست این قطعه نیز می توان از مولتی مترها کمک گرفت، اما مولتی مترهای معمولی برای تست آن ها مناسب نیست. زیرا مولتی متر در حالت تست دیود تنها می تواند افت ولتاژ حدود 1 ولت را اندازه گیری کند.

با کمک مولتی مترهای دیجیتال که سلکتور مولتی متر روی دیود وصل است و پروب قرمز روی سر آند و پروب مشکی روی سر کاتد حضور دارد، عددی بر حسب ولت بدست می آید.

نحوه تست خازن smd قطب دار

برای تست خازن که یکی از بخش مهم تست قطعات SMD است، می توان از دستگاه های LCR کمک گرفت. این ابزار دقت اندازه گیری عالی دارد و نسبت به مولتی مترهای دارای تست خازن مطمئن تر است. اما برای تست خازن با استفاده از مولتی متر کافی است حالت تست خازن را فعال و دو سر خازن را به آن وصل کنید.

این تست می تواند روی برد انجام شود. ابتدا خازن را روی برد قرار دهید. در صورت یکسان بودن مقدار بدست آمده روی مولتی متر با مقدار ثبت شده، از سلامت خازن مطمئن می شود. در این مواقع دیگر نیازی نیست خازن را باز نمایید و روی آن تست انجام دهید. اما در صورت کم یا بیشتر شدن این مقدار، بهتر است برای تست خازن در بیرون از مدار نیز اقدام کنید.

ESR متر چیست؟

ESR یکی از دستگاه های دقیق برای اندازه گیری مقاومت سری معادل خازن های الکترولیت است که به تشخیص سالم بودن خازن می پردازد. این دستگاه به راحتی تنظیم می شود و به صورت اتوماتیک روی مقاومت داخلی خازن و تست مقاومت های با اهم بسیار کم اندازه گیری را انجام می دهد. توانایی اندازه گیری این دستگاه بین 0.01 الی 99 اهم است که با قابلیت اندازه گیری روی مدار مورد استفاده قرار می گیرد.

نتیجه گیری

تست قطعات SMD یکی از راهکارهای اولیه برای تعمیرات برد مدار چاپی است که اجرای آن باعث تعویض زودهنگام قطعات خراب شده می شود و از بروز آسیب های جدی تر به مدار جلوگیری می کند. به طور کلی، یک مدار زمانی عملکرد صحیحی از خود به نمایش می گذارد که تک تک قطعات آن سالم باشند و با استفاده از ابزارهای اندازه گیری برای تست آن ها اقدام کنید.

تاریخ انتشار 1402/10/06

پیام خود را بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرم ثبت سفارش مونتاژ برد الکترونیکی

جهت ثبت سفارش به صورت آنلاین فرم فوق را تکمیل و ارسال نمایید تا کارشناسان ما در سریعترین زمان و انجام ارزیابی هزینه با شما تماس بگیرند