انواع مختلف قطعات دستگاه Surface Mount Device (SMD) به دلیل ماهیت پیشرفته خود توجه قابل توجهی را به خود جلب کرده اند. برخلاف قطعات سنتی، قطعات SMD کوچکتر هستند، عملکرد بهتری ارائه می دهند و در حین نصب نیازی به لحیم کاری دستی ندارند. حضور آنها منجر به تحول قابل توجهی در صنایع شده است، زیرا فضای کمتری را در مدارها اشغال می کنند و می توانند با استفاده از دستگاه های خودکار نصب شوند. این منجر به ایجاد یک کتابخانه وسیع از اجزای SMD شده است.
جهت آشنایی بیشتر: تست قطعات SMD؛ حفظ سلامت برد با کمترین تجهیزات
این قطعات استاندارد SMD به راحتی با استفاده از تجهیزات خودکار ساخته می شوند و معمولاً شامل مقاومت ها و خازن ها در بسته های مستطیلی می شوند. در حالی که اکثر بسته ها از استانداردهای لازم پیروی می کنند، برخی از آنها برای اهداف خاصی طراحی شده اند و ممکن است از خطوط استاندارد منحرف شوند. در نتیجه، استفاده روزافزون از قطعات SMD انقلابی در طراحی قطعات الکترونیکی و فرآیندهای تولید در سراسر صنایع ایجاد کرده است.
به طور کلی، قطعات SMD در مونتاژ برد smd به دو دسته کلی تقسیم می شوند که ادامه با آن ها آشنا می شوید.
انواع قطعات SMD از نوع منفعل یا همان پسیو شامل خازن های سرامیکی یکپارچه، مقاومت های فیلم ضخیم و خازن های تانتالیومی است. این دسته از قطعات به صورت مستطیلی یا سیلندری طراحی می شود و اندازه آن حدود 10 برابر کمتر از قطعات پایه دار یا معمولی است. معمولا از مقاومت ها و خازن های SMD تشکیل می شوند. با تکیه بر فناوری ها اندازه های قطعات کاهش یافته است.
مقاومت های اس ام دی یکی از پرکاربردترین قطعات الکترونیکی در صنایع مختلف است که به صورت مستطیلی شکل طراحی می شود. مقدار مقاومت این ابزار روی بدنه آن نوشته شده است و در حالت کلی، به دو دسته فیلم نازک و فیلم ضخیم تقسیم می شود. مدل های ضخیم شامل صفحه پیچیده شده از فیلم مقاومت کننده به دور زیر لایه آلومینیومی است که معمولا از جنس روتنیوم دی اکسید ساخته می شود. مقاومت های نازک از زیر لایه ای از جنس سرامیک همراه با لایه اتصال دهنده ای از جنس نقره یا فلزات رسانایی تشکیل شده است. لایه ای از جنس نیکل نیز نقش محافظ را ایفا می کند و هنگام لحیم کاری مانع آب شدن نقره یا طلای میانی می شود.
معمولا روکش مقاومت های SMD در وسط و پایه سفید رنگ آن ها مشاهده می شود. بازه های مقاومتی نیز شامل یک شانزدهم، یک دهم، یک هشتم و یک چهارم وات که با مقاومت بین 1 الی 100 مگا اهم عرضه می شود. از جمله رایج ترین مدل های آن می توان به 0402،0805، 1206 و 1210 اشاره کرد.
آند الکترونیک؛ ارائه دهنده خدمات مونتاژ انواع برد از جمله مونتاژ برد DIP در تهران
مقاومت های شبکه ای یکی از پیشنهاد مناسب میان انواع قطعات SMD است که برای مقاومت های مجزا تولید می شود. زیرا فضا کمتری اشغال می کنند و نسبت به مقاومت های مجزا قیمت مناسب تر هستند. از جمله رایج ترین مقاومت های SMD شبکه می توان به SOIC ها اشاره کرد که معمولا دارای حدود 16 الی 20 پایه با توان 1 و نیم واتی است.
این مدل خازن ها مناسب استفاده در مدارهای دارای فرکانس بالا هستند و به دلیل نداشتن پایه به راحتی در سمت دیگر مدار نصب می شوند. بدین شکل فضای بیشتری برای قرارگیری دیگر قطعات ایجاد خواهد شد. از دیگر کاربردهای خازن سرامیکی اس ام دی می توان به کنترل فرکانس و تجزیه جریان اشاره کرد. همچنین عملکرد قابل اطمینانی دارد و به دلیل ذخیره سازی درحجم های بالا، برای وسایل نظامی و فضایی به کار می رود.
خازن های تانتالیومی SMD دارای عایق از جنس سرامیک یا تانتالیوم است. مدل های تانتالیومی با ظرفیت نگهداری ولتاژ و قابلیت اطمینان بالا ارائه می شوند و راندمان حجمی آن ها فوق العاده است. ظرفیت خازن ها نیز بین 0.1 الی 100 میکرو فاراد متغیر است. همچنین بازه کارکرد آن ها بین 4 الی 50 ولت جریان DC است.
خازن های تانتالیوم که همان خازن های سربی هستند که به صورت قالب گیری شده پلاستیکی ارائه می شوند. این قطعات با داشتن سرب و یک صفحه اریب به عنوان نشانگر قطبیت، دیگر دغدغه های لحیم کاری را ندارند.
علامت های رنگی روی خازن ها میزان ذخیره سازی آن ها را مشخص می کند. مدل های بدون علامت نیز به اشکال مختلف در بازار موجود است. برای تهیه می توان به صورت عمده، ریلی، نواری و بسته های وافلی اقدام نمود.
قطعات منفعل به نام قطعات سیلندری شکل معروف است و برای نصب خازن ها، خازن های سرامیکی، تانتالیومی، دیودها و جامپرها طراحی می شود. این سیلندرها به دلیل ظاهر لوله ای شکل، داخل آن ها مقاومت قرار می گیرد و همراه با مقاومت کننده و سطح مدار اجرا می شود. نام اختصاری قطعات منفعل لوله ای، MELF است که قیمت مناسبی دارد و در رنگ بندی های مختلف همراه با کد بسته بندی می شود.
انواع قطعات SMD از نوع اکتیو نسبت به مدل های معمولی، مدل های بیشتری را پوشش می دهد. در ادامه با انواع بسته بندی های این مدل قطعه آشنا می شوید:
چیپ حامل سرامیکی همانطور که نامش مشخص است، خبری از سرب در ساختار آن وجود ندارد و به جای سرب، از ترمینال های شیار شکل طلا کاری شده برای ساخت استفاده می کنند. بدین شکل، مسیر سیگنال کوتاه تر و دسترسی به فرکانس های بالا امکان پذیر می شود. این دسته از قطعات دارای دسته بندی های مختلف است که رایج ترین آن ها اندازه های 1.27 میلی متر است. اما می تواند در اندازه های 25، 20 و 40 میل تهیه کرد.
این قطعه به دو شکل از قبل سرب شده و بدون سرب طراحی می شود. مدل سرب دار آن، با کمک آلیاژ مسی یا کوار به چیپ می چسبد. بدون سرب آن نیز توسط کاربر به چیپ متصل می شود. معمولا اندازه بسته بندی های سرامیکی سربی با اندازه چیپ حامل بسته بندی پلاستیکی سربی یکسان است.
این مدل بسته بندی از انواع قطعات SMD بسیار گران قیمت است و تنها در زمینه های خاص مانند صنایع نظامی کاربرد دارد. به همین دلیل، برای کمتر کردن هزینه ها از بسته بندی های پلاستیکی استفاده می کنند.
ترانزیستورهای مقایس کوچک با داشتن سه الی چهار پایه سربی طراحی می شوند. رایج ترین مدل های سه پایه شامل SOT23، EIA TO 243 و EIA TO 236 است و مدل SOT143 (EIA TO 253) نیز به عنوان چهار پایه های پراستفاده شناخته می شود.
انواع قطعات SMD بسیار متنوع هستند. برای آشنایی بیشتر، باید تجربه کار کردن با آن ها را داشته باشید. هر چه زمان بگذرد، بهتر می توانید درک کنید این قطعات چیست و چه کاربردهایی در زمینه های مختلف دارند. برای تهیه آن ها نیز می توانید به فروشگاه های معتبر از جمله فروشگاه اینترنتی آند الکترونیک مراجعه کنید و با مقایسه قیمت ها، کیفیت و انواع محصولات، انتخابی مطمئن را تجربه کنید.
تاریخ انتشار 1402/10/02